İlaçların depolaması hakkında gereken önlemler:
İlaçlar (böcek ilaçlama, fare ilaçlama, hamamböceği ilaçlama vs.) orijinal ambalajlarında mutlaka kilit altında, gıda maddelerinden uzakta, serin ve kuru yerlerde çocukların ulaşamayacakları bir yerde saklanmalıdır. Boş ilaç ambalajları ise usulüne uygun olarak imha edilmelidir. Yani boş ilaç ambalajları rastgele biçimde yakılmamalı, cam ve plastik şişler uygulama yerinde bırakılmamalıdır.
İlaçların Hazırlanması
İlaçlar kesinlikle gıda maddelerinin bulunduğu veya mutfak ahır gibi ortamlarda hazırlamayınız. Zirai ilaçların hazırlanması esnasında kesinlikle yemek kapları veya mutfakta kullanılan malzemeler kullanılmamalıdır. Zirai ilaçlar etiketinde belirtilen talimatlara göre hazırlayınız ve kullanınız. Süspansiyon ve Emülsiyon ilaçlar çok iyi karıştırılmalıdır. İlaçların hazırlanması esnasında mutlaka maske takılmalıdır. Ayrıca ilaçları hazırlamak ve uygulamak için solventlerden etkilenmeyen özel giysiler ve eldiven bot gibi malzemeler kullanılmalıdır.
İlaçların kullanma esnasında alınacak önlemler
İlaçlama esnasında kesinlikle hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Koruyucu elbiseler sık sık değiştirilmelidir. Zirai ilaçlar kullanılırken sigara içilmemelidir. Bilhassa kullanma esnasında alkollü içeceklerin kullanılması çok tehlikelidir. İlaçlamadan önce ve sonra eller bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
İlaçlar asla deriye ve göze temas ettirilmemelidir. Herhangi bir şekilde temas etmesi halinde bol su ve sabunla yıkanmalıdır. İlaçlama aletlerinin memeleri üfleyerek açılmaya çalışılmamalıdır. İlaçlama esnasında buhar veya tozun çevreye bulaşmasından kaçınılmalıdır. Rüzgara karşı atılmamalıdır. Arılara karşı zehirli olan ilaçlarla çalışırken özen gösterilmelidir. Artan ilaçlar akarsu, dere göl gibi sulara bulaştırılmamalıdır.