İlaçların uygulanması esnasında mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması veya diğer rahatsızlıklar meydana gelirse derhal iş durdurulmalı elbiseler değiştirilmeli ve doktor çağırılmalı veya en yakın hastaneye müracaat edilmelidir. Ayrıca Mücadelede kullanılan ilaç etiketi de doktora birlikte götürülmelidir.
Zehirlenme Belirtileri: Baş ağrısı, aşırı yorgunluk, huzursuzluk, kusma, yüksek ateş, terleme, solunum zorluğu, morarma, kalpte ritim bozukluğu, cilt ve göz kapaklarında titreme, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, reflekslerin bozulması, göz kızarması, göz bebeklerinin küçülmesi, ishal bayılma ve koma şeklinde ortaya çıkabilmektedir. İlacın çeşidine göre bunların biri veya birkaçı birlikte görülebilmektedir.
Böyle bir durumda:
-
Hastanın uygulama yerinden uzaklaştırılması gereklidir.
-
İlaçlı giysiler üzerinden çıkarılmalı ve deriye bulaşmışsa bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
-
Ağız yoluyla zehirlenme olduysa, hastanın ılık su, tuzlu su, sabunlu su yardımıyla kusturulması sağlanmalıdır. Eğer buda mümkün değilse boğazına parmak sokularak kusturulması sağlanmalıdır.
-
Solunum yavaşlamışsa suni teneffüs yaptırılmalıdır.
-
Hasta çırpınma halinde ise dilini ısırmaması için çenelerinin arasına temiz bir belze sert bir cisim yerleştirilmelidir.
-
Hastanın başı yana dönük olarak yatırılmalıdır.
-
Sıcak tutulmalıdır.
-
Hasta en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalı ilaç ambalaj veya etiketi beraberinde doktora götürülmelidir.
ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ Telefonu: 0800 314 79 00 (5 hat)