Fare memeli hayvan grubundan bir canlıdır. Kemirgen bir canlı olan fare çok güçlü dişlere sahiptir. Uzun bir kuyruğa sahip olan fareler elastik vücut yapısına sahiptir. Bu nedenle küçük deliklerden bile rahatlıkla girebilirler.
Farenin ayak yapısı tırmanmak için elverişlidir. Şehirlerde, fırınlarda, un fabrikalarında, pastahanede, lokantada ve besin satışı yapılan birçok yerde fare görülebilir.
Farelerin birçok türü vardır ve yaşam alanlarına göre farklı isimlerle anılır. Bu türlerden bazıları dikenli fare, lağım faresi, tarla faresi, pamuk faresi, ağaç faresi, kanguru faresi, çatı faresi bunlardan birkaç tanesidir. Her türlü besin maddesini tüketebilen fareler taş, mermer, tahta, kablo gibi besin maddesi olmayan maddeleri bile kemirebilirler. Memeli canlılar sınıfından olan fare çok çabuk ve çok hızlı üreyen bir canlıdır.
Her üremelerinde 10-15 arası yavru yapan fareler toplu halde yaşarlar fakat bireysel olarak hareket ederler. Fare maddi kayıpların yanı sıra tehlikeli hastalıklar taşıyarak insanlara bulaştırır. Yiyeceğimiz besinlerde dolaşarak salya ve dışkılarını bırakır. Çatı faresi, Lağım faresi, keme ve sıçan gibi fare türleri gece uyurken insanların kulak, burun, ayak ve parmaklarını kemirebilir. Bu nedenle fare ilaçlama üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur
Farenin gen yapısı insana çok benzediği için tıp alanında birçok genetik araştırma ve deneyde kullanılır. İnsanlık için çok faydalı olan yönü sadece budur. Fare yeryüzünde uzun zamandır yaşayan bir canlıdır. İlaçlamanın henüz bilinmediği dönemlerde farenin bulaştırdığı hastalıklardan pek çok insan ölmüştür.
Fare ile mücadele için profesyonel ve yasal ilaçlama şirketlerinden destek almak çok önemlidir. Geçmiş yıllarda insanlar fare ile mücadelede fare kapanı yöntemini kullanmaktaydı. Fare kapanı ile fare yakalama yöntemi uzun zaman almakta ve fareleri tek tek yok etmekte idi. Artık fare ile mücadele konusunda teknolojinin ve ilaç sanayisinin gelişmesi ile de birlikte fare ile mücadele alanında profesyonel hizmetler sağlanmaktadır. Fare ilaçlama için İmza ilaçlama şirketimizden destek alabilirsiniz. Günün her saati fare ilaçlama ve haşere ilaçlamalarında etkili çözümler sağlayan İmza ilaçlama şirketimize 7/24 ulaşabilirsiniz.
Ev faresi yaşamak için evleri tercih eder. Ev faresi insanların besinlerine ortak olur ve her şeyi yiyebilir. Tahıl, ceviz, hububat, hayvansal gıda, deri, sabun gibi pek çok şeyi yiyebilir. Ev faresi yaklaşık olarak 8-10 cm büyüklüğündedir. Sıcak ortamda olan bu fareler yılda 5-6 defa yavru doğurabilirler. Ev faresi her yavrulamada 8-12 adet yavru yapabilir. 2-3 ay gibi bir süre sonra fare yavruları erginleşir. Fare evlerde kenar, kuytu köşelerde yuva yapar. Dış ortamlarda ise fare bodrum, çatı katı, gibi yerlere yuva yapar. Ev faresi insanlara en çok hastalık bulaştıran faredir. Fare görülen alanlara acil olarak ilaçlama yapılmalıdır, aksi takdirde fare hızla çoğalır. Ev fare ilaçlama için İmza ilaçlama şirketimizi arayınız.
Geceleri avlanmaya çıkan çekirge faresi, çekirge ve akrep avlayarak beslenir. Çekirge faresi geceleri avlanır. Çekirge faresi avını gördüğünde ses çıkarır. Avını yakalayarak keskin dişlerini avının beynine saplar. Çekirge sıçanı yuvasında depoladığı yiyeceklerle kışı geçirir.
Kör farenin gözleri deri altına doğru çekilmiş olarak görülür. Kör fare tarla faresi ile aynı bölgelerde yaşar. Kör fare geceleri aktif olarak yaşar, besinlerini gece ararlar gündüzleri ortada fazla görülmezler. Kör fare toprağın altında yaşar. Kör fare su, nem ve ekinin bol olduğu yerleri sever. Kör fare ekinleri kemirerek zarar verir.
Yapı olarak diğer farelerden daha büyük yapılı faredir. Lağım ve pis su akarlarından evlere gelir. Dışarda besin bulamayan lağım faresi evlere gelir, çatı ve borum gibi yerlere yerleşir. Lağım faresi 2 ayda bir kez yavrular. Lağım faresi toplu halde yaşar. Doğal afetler olduğunda ortaya çıkarlar. Lağım faresi aç kalınca gece insanlar uyurken uyuşturucu etkili ağız salgısı ile insanları kemirebilir. Bu sebepten dolayı kemirdiği insan, farenin ısırdığını fark etmez.
Çatı faresi ayak tırnakları sayesinde tırmanma yapabilir. Çatı faresi evlerin çatılarında, bodrumlarında ve çöplerin aralarında yuva yapar. Yaklaşık 30cm büyüklüğünde olur. Çatı faresi senede 4-5 defa yavru yapabilir. Her yavrulamada 5-6 tane yavru doğurabilir. İmza ilaçlama şirketi çatı faresi ilaçlama hizmeti sağlamaktadır.
Tarla faresi diğer farelere benzemez. Tarla faresinin boyu 12-16cm arasındadır. Tarla faresi ekinlerin bol bulunduğu tarlalarda bulunur. Tarla faresi ekinlerin köklerini kemirerek beslenir, ürün kalitesini düşürür. Diğer fareler gibi çok hızlı ürer. Sansar, tilki, baykuş, yılan tarla faresinin düşmanı olan hayvanlardır.
Beyaz ayaklı sıçana Kuzey Amerika'da fazla rastlanır. Beyaz ayaklı sıçan akşamları ortaya çıkar, akşam sıçanı olarak da bilinir. Beyaz ayaklı sıçan kuru, sıcak yerleri sever. Beyaz ayaklı fare ağaç kovuklarında yuva yapar. Beyaz ayaklı sıçanın başka bir özelliği müzisyen olmasıdır. Bazen vızıltı şeklinde sesler çıkarır. Beyaz ayaklı sıçan ekinlere zararlıdır maddi kayba yol açar.
Pirinç faresi suya yakın çevrelerde ve bataklık alanlarda yaşar. Pirinç faresi yuvasını bataklıklarda ve çalı aralarına yapar. Pirinç faresi çiftleştikten 25 gün sonra yavrular ve yeni partner aramak üzere yola koyulur. Pirinç faresi çok yırtıcıdır. Pirinç faresinin uzunluğu 30 cm'dir. Pirinç faresi diğer fareler gibi çok ve çabuk ürer.
Pamuk faresi, pamuk tarlalarında pamuk tohumunu yer ve yeraltına pamuklar taşıdığı için adına halk arasında pamuk faresi denir. Pamuk faresi kısa kuyruklu, orta büyüklükte bir faredir. Pamuk faresinin kulak yapısı kısa ve geniştir. Pamuk faresinin kılları uzun ve kabadır. Pamuk faresi sadece pamuk tohumu yanı sıra yenilebilecek bitkilerin hepsini yer. Pamuk faresi yumurta, böcek, yengeç gibi şeylerle de beslenir. Pamuk faresi kavgacı yapılıdır. Pamuk faresi doğum yaptıktan 3-4 saat sonra hemen çiftleşmeye başlar. Yedi haftada erişkin olan dişi pamuk fareleri çiftleşmeye başlar, yakın akrabalar arasında çiftleşme yapmazlar.
Balık yiyen fare tropikal Amerika'da görülen bir faredir. Su faresi dağ yamacında akan ırmaklarda avlanır. Yakalandıklarında balık gibi koktuğunu sanan insanlar bu farelere balık faresi ve su faresi adını verir. Balık faresi su salyangozu, kabuklu hayvan ve midyeyle beslenir. Balık faresinin büyüklüğü 17-18cm dir. Tüyü yumuşak ve sıktır. Balık faresinin sırtı parlak gri, karın kısmı gümüş rengidir.
Farelerin insanlara vermiş olduğu zararları şu şekilde sıralaya biliriz. Fareler çok gelişmiş bir diş yapısına sahip oldukları için neredeyse kemirme sureti ile zarar veremeyecekleri hiç bir eşya bulunmamaktadır. Evlerimizde ya da işyerlerimizde buluna gıdalar, eşyalar, elektrik ve elektronik eşyalara ait kablolar, dolaplar kısacası alanımızda var olan tüm malzemelerimize kemirerek ciddi hasarlar verirler. Ayrıca insan ya da hayvanları ısırmak sureti ile uzuv kayıplarına sebep olabilmektedir. Tüm bunların dışında en önemlisi hastalıkların yayılmasında çok önemli bir role sahiptirler.
Fareler tarafından salgılanan özel salyaları sayesinde bir canlıyı ısırmadan önce o bölgeyi tıpkı narkoz vermişçesine uyuştururlar. Bu salyanın narkoz etkisi o kadar güçlüdür ki günümüzde ameliyat esnasında insanlara verilen narkozdan nerede ise üç misli daha etkilidir. Bunun neticesinde insanlar ya da hayvanlar ısırıldıkları esnayı asla fark edemezler ve uyanamazlar. Ancak salyanın vermiş olduğu narkoz etkisi geçtiğinde uzuvlarını kaybettikleri için çok şiddetli bir acıyla kendilerine gelirler. Fare ısırmasına maruz kalan bir kişinin derhal en yakın sağlık kurumuna başvurması gerekmektedir.
Fareler bulaşıcı hastalıkların yayılmasında en etkili role sahip olan canlılardır. Bu rolleri o kadar iyi başarmaktadırlar ki tarihte kara ölüm lakabını almaya hak kazanmışlardır. Geçmişte toplu insan ölümlerine sebep olan veba hastalığını nerede ise tüm dünya geneline yaymayı başarmışlardır. İnsanlara en fazla hastalık bulaşmasına sebep olan fare türleri ev faresi ve lağım faresidir. Salgıladıkları salyalar ve dışkı yolu ile virüsleri evimiz içerisine rahatlıkla yayarlar. Ayrıca veba dışında tifo, tifüs, lym hastalığı, humma hastalığı verem hastalıklarını taşımaları sebebi ile insan sağlığını günümüzde de çok ciddi olarak tehdit etmektedirler.
Fareler tıpkı insanlar gibi memeli grubuna dâhildirler ve canlı doğum yaparak ürerler. Genellikle insanlar tarafından fazla kullanılmayan lağımlar, bodrum, kiler çatı katları alanlarda yuvalanırlar. Ortamda var olan besinler ve ısı değişimleri farelerin üremesinde de etkili olmaktadır. bir defasında onun üzerinde yavru dünyaya getirirler ve yıl içerisinde dört ile altı kez doğum yapabilirler.
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi farelerin yapılarında meydana gelen değişimler sonucunda mücadele yöntemlerinde farklı metodlar kullanılmaya başlanmıştır. Bilinen en etkili ve tercih edilen mücadele yöntemi alana kemirgen istasyonu kurulmasıdır. Kilitli olmaları sebebi ile çocuklar ve evcil hayvanlar için risk taşımamalarının yanı sıra tehlike hissetmedikleri için fareler içerisine rahatlıkla girerler ve içerisinde buluna özel mumblok yemleri yiyerek yuvalarında ölürler. Bu yemin özelliği yine yazımızın başında belirttiğimiz koku ve kurtlanma sorununu tamamen ortadan kaldırmaktadır.
Fare istasyonu dışında uygulanan diğer yöntemler ise alana fare yapışkanı bırakılması ve canı yakalama sistemleri kurulmasıdır. Bu yöntemlerin pek tercih edilmemesini sebebi ise yakalayabildikleri fare oranının kısıtlı olması ve esas üreme alanlarına herhangi bir etki etmemesidir.
Sizlerde fare ilaçlama sonucunda koku ve kurtlanma sorunu ile karşılaşmamak ve kalıcı ve garantili çözümlere ulaşmak için profesyonel ilaçlama firmaları ile çalışmalısınız.
Çare İlaçlama her türlü kemirgen probleminizde konusunda uzman sertifikalı personeller ile hizmet vermekte ayrıca uzman keşif personelleri ile ön keşif ve raporlama hizmeti sunmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak ve ücretsiz keşif olanaklarından yararlanmak için danışma hattımızı arayabilirsiniz.
İlaçlama Hizmeti
Dezenfeksiyon Hizmeti
Danışmanlık Hizmeti
Fumigasyon Hizmeti
Ev İlaçlama
Alışveriş merkezi ilaçlama
Otel ilaçlama
Hastahane ilaçlama
Pastahane ilaçlama
Fabrika ilaçlama
Apartman ilaçlama
Fırın ilaçlama
Market ilaçlama
Dersane ilaçlama
Cami ilaçlama
Okul ilaçlama
Tatil Köyü ilaçlama
Havalimanı ilaçlama
Yurt ilaçlama
Fare İlaçlama
Fumigasyon
Böcek İlaçlama Makinaları